Κρέατα Συμεωνίδης

προτεινόμενες συνταγές

Σπεντζοφάι: γεύση από φθινοπωρινό σεκόντο

Προετοιμασία: Εύκολη συνταγή, που μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα και να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά λίγο πριν το σερβίρισμα. Ο συνολικός χρόνος για την προετοιμασία και το μαγείρεμα είναι 50 περίπου λεπτά.
 
Υλικά (για 4 άτομα)
4 πιπεριές (πράσινες & κόκκινες) καθαρισμένες & κομμένες σε λωρίδες 2 εκ.
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο (προαιρετικά)
1 κουτί ντομάτα ή 2 μεγάλες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
½ κιλό πικάντικο λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια πάχους 2 εκ.
καυτερή πιπεριά (προαιρετικά, φρέσκια σε ροδελίτσες)
¾ φλυτζ. κόκκινο κρασί
½ κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. μπούκοβο (τσίλι φλέικς) ή 1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
½ κ.γ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
 
Ετοιμάζετε τα λουκάνικα: Tα βάζετε σε καυτό τηγάνι χωρίς λάδι και τα σοτάρετε 1,5-2 λεπτά από κάθε πλευρά, να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος. Τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας, πετάτε ό,τι έβγαλαν και σκουπίζετε το σκεύος με χαρτί.
Σημείωση: Mην μπείτε στον πειρασμό να τα τηγανίσετε πολύ. Δεν χρειάζεται ούτε να παραψηθούν και να στεγνώσουν εσωτερικά ούτε και να "αρπάξουν" (βλ. μερικά στην τελευταία φωτογραφία). 
Κάνετε τις πιπεριές: Ζεσταίνετε το λάδι στο ίδιο τηγάνι και σοτάρετετε πρώτα το κρεμμύδι (αν το χρησιμοποιήσετε) για 1-2 λεπτά και μετά τις πιπεριές για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί για άλλα 4-5 λεπτά και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα λουκάνικα. Μαγειρεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με το καπάκι για 10 λεπτά, προσθέτετε τα λουκάνικα και δοκιμάζετε - διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 13-15 λεπτά.
Σερβίρισμα: Τοποθετείτε σε πιάτα ή σε πιατέλα και πασπαλίζετε με μαϊντανό.

Λουκάνικα με χιλοπίτες

Υλικά για δύο
4 λουκάνικα τύπου χωριάτικου
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
1/2 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
2 χούφτες σπιτικές χυλοπίτες
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
 
Διαδικασία
Κόβουμε τα λουκάνικα σε μικρές ροδέλες.
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό να βράσει.
Μόλις τελειώσει το νερό  προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά προσθέτοντας και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Συνεχίζουμε με το λουκάνικο σοτάροντας το ελαφρά και προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας.
 
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το λουκάνικο είναι σχεδόν έτοιμο περίπου 15 λεπτά καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι προσθέτοντας ένα μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό.
Μόλις πάρει καλή βράση προσθέτουμε τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.
 
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσουν οι χυλοπίτες και να μελώσει η σάλτσα.
Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με την κεφαλογραβιέρα.

Λουκάνικα με ρεβίθια και σπανάκι

Υλικά
 
λουκάνικα παραδοσιακά (Μυκόνου ή Καλαμάτας): 6 μικρά
ρεβίθια: 450 γρ.
ελαιόλαδο: 2/3 του φλιτζανιού
κρεμμύδια: 2 ξερά, ψιλοκομμένα
σπανάκι: 300 γρ., καθαρισμένο και χοντροκομμένο
πράσο: 1 κομμένο σε ροδέλες
ζωμός λαχανικών: 1 λίτρο, έτοιμος ή σπιτικός
αλάτι: όσο θέλετε
σόδα: 1 κουταλιά της σούπας
πάπρικα (ή κόκκινο πιπέρι): λίγη
μαϊντανός: 1/2 φλιτζάνι, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση
 
Μουσκεύετε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα. Την επομένη τα στραγγίζετε και τα τρίβετε με τα δάχτυλά σας, για να φύγουν οι φλούδες. Βράζετε τα ρεβίθια σε καθαρό νερό για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σπανάκι για 5’- 6’ περίπου. Προσθέτετε το λουκάνικο και σοτάρετε για άλλα 2’. Βγάζετε τα λουκάνικα και τα αφήνετε στην άκρη. Κατόπιν προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια, ανακατεύετε καλά και στο τέλος ρίχνετε και το ζωμό.
Όταν το φαγητό κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε την πάπρικα και αλάτι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 30’-35’. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό, για να μαλακώσουν τα όσπρια. 10’ προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξαναβάζετε στην κατσαρόλα τα λουκάνικα. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, γαρνίροντας από πάνω με μαϊντανό (προαιρετικά).

Πικάντικα Λουκάνικα Φούρνου με Πατάτες

1½ κιλό πατάτες
6 λουκάνικα χωριάτικα ή Γερμανίας Bockwurst
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ μουστάρδα
2 λεμόνια (ο χυμός τους)
1 κλαδάκι λεμονοθύμαρο ή θυμάρι
πιπέρι
αλάτι

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε παχιές ροδέλες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.

Βάζουμε τις πατάτες σε ταψί και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι και το θυμάρι. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά μας και στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες στο ταψί. Συμπληρώνουμε νερό ίσα ίσα να σκεπάζει τις πατάτες.

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180°C.

Τα λουκάνικα τα βάζουμε προς το τέλος περίπου 15 με 20 λεπτά πριν βγάλουμε τις πατάτες από τον φούρνο.

Όταν μαλακώσουν οι πατάτες (περίπου 1 με 1 ½ ώρα από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν μέσα στο φούρνο και ανάλογα με το μέγεθος τους), προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το θυμάρι ή το λεμονοθύμαρο.

Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό.

Κατασκευή Ιστοσελίδων Loginet